فرشید مثقالی

دسته : تصویرگران
فعالیت : نویسنده ، تصویرگر

رشيد مثقالي (زاده13 تير 1322 در اصفهان) تصويرگر کتاب‌هاي کودک و نوجوان است. آثار مطرحي چون «خروس زري، پيرهن پري» و «ماهي سياه کوچولو» براي نخستين بار به قلم اين هنرمند تصويرگري شده‌اند و تنها برندهٔ ایرانی جایزهٔ هانس کریستین آندرسن است.

شرح بانک های اطلاعاتی

وی که دانش‌آموختهٔ رشتهٔ نقاشی از دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران است فعالیت خود را با تصویرسازی برای مجلات مختلف آغاز کرد.

 آغاز کار حرفه‌ای فرشید مثقالی به همکاری با مجلهٔ «نگین» و در سال‌های ۱۳۴۳-۱۳۴۴ برمی‌گردد.  مثقالی چند سالی در دفتر روابط عمومی سازمان برنامه و مجله ی "نگین"  کار کرد و سپس در "کیهان بچه ها" به کار تصویرسازی پرداخت.

کتاب‌های «کره اسب سیاه»، با تصویرگری سیاه و سفید و کتاب رنگی «خروس زری، پیرهن پری» اثر احمد شاملو از نخستین تصویرسازی‌های او به شمار می‌رود. مثقالی در سال ۱۳۴۶ به هنرمندان «کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان» پیوست.

تصویرگری چند کتاب کودک، که «عمو نوروز» نخستین آن‌ها به شمار می‌رفت، حاصل این دوره از همکاری این هنرمند با کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است؛ دوره‌ای دو–سه ساله که تصویرگری «ماهی سیاه کوچولو» هم در آن جای می‌گیرد و جایزهٔ اول بی‌ینال «بولونیا» ایتالیا را در سال ۱۳۴۸ نصیب او کرد. او برای مصور کردن کتاب‌های ماهی سیاه کوچولو، آرش کمانگیر، جمشید شاه و قهرمان جوایزی دریافت کرد. بخش دیگر زندگی حرفه‌ای فرشید مثقالی را باید در آمریکا پی گرفت. این بخش با اقامت در کالیفرنیا و در سال ۱۳۶۵ آغاز می‌شود و با راه‌اندازی یک استودیوی شخصی گرافیک به نام دسک‌تاپ استودیو ادامه می‌یابد.]

مثقالی از روش‌های مختلفی در تصویرگری استفاده کرده‌است؛ او لیتوگرافی، کلاژ، آبرنگ و سایر ابزارهای هنری و سبک‌های متفاوت مانند سبک‌های غربی و چاپ سنگی را در آفرینش تصاویر به کار برده‌است. تصویرگری کتاب‌های «عمو نوروز»، «جمشید شاه»، «پسرک چشم آبی»، «آرش کمانگیر» «ماهی سیاه کوچولو» و «افسانهٔ آفرینش در ایران» از جمله مهم‌ترین آثار مثقالی است. کتاب‌های تایپوگرافی و مقدمه‌ای بر گرافیک دیزاین نیز کتاب‌های معروف وی در زمینه‌ی گرافیک می‌باشد.

مشخصات بانک های اطلاعاتی
جنسیت : مذکر
جوایز و افتخارات : برنده ی جایزه ی نخست نمایشگاه بین‌المللی کتاب کودک بولونیا (۱٩۶٨) برای کتاب ماهی سیاه کوچولو.
دیپلم افتخار دوسالانه ی تصویرگری براتیسلاوا (۱٩۶٨) برای کتاب ماهی سیاه کوچولو.
جایزه ی سیب طلا دو سالانه ی تصویرگری براتیسلاوا چکسلواکی (۱٩٧٠) برای تصویرگری کتاب آرش کمان گیر.
دیپلم افتخار نمایشگاه بین‌المللی کتاب کودک بولونیا (۱٩٧۱) برای کتاب قهرمان.
جایزه ی ویژه ی جشنواره ی فیلم ونیز (۱٩٧٣) برای فیلم پسر و ساز و پرنده.
جایزه ی هانس کریستین آندرسن (۱٩٧۴) برای مجموعه آثار تصویرگری کودکان.
جایزه ی ویژه ی جشنواره ی فیلم کن (۱٩٧۴).
جایزه ی ویژه ی جشنواره ی فیلم مسکو (۱٩٧۵) برای فیلم دوباره نگاه کن.
جایزه ی بزرگ جشنواره ی فیلم جیفونی (۱٩٧۵) برای فیلم نگاه کن.
جایزه ی سوم دوسالانه ی پوستر ورشو (۱٩٧٧).
جایزه ی نوما از ژاپن (۱٩٨۵) برای کتاب من و خارپشت و عروسکم.