شیر رنگی

دسته : علمی
گروه سنی : ٩ تا ۱۶ سال

شرح کاردستی

آنچه نیاز دارید..

شیر

بشقاب غذاخوری

رنگ خوراکی (قرمز، زرد، سبز، آبی)

گوش پاک کن

شرح کاردستی

اینجا شاهد انفجار رنگ ها خواهید بود زمانی که مقدار کمی از شیر را با کمی از رنگ خوارکی ترکیب می کنید و سپس مقداری مایع ظرفشویی به آن اضافه می کنید چیزهای بسیار جالبی رخ خواهد داد. از این آزمایش می توانید برای غافلگیر کردن دوستانتان استفاده کنید و با استفاده از آن رازهای مایع ظرفشویی را فاش کنید.

۱. مقداری از شیر را به داخل بشقاب بریزید به طوری که به قطر نیم سانتی متر از محفظه داخل بشقاب را پر کند. سعی کنید شیر همه سطح ظرف را بپوشاند.

۲.یک قطره از هر چهار رنگ قرمز ، زرد ، آبی و سبز را به شیر اضافه کنید. قطرات را در وسط بشقاب شیر و کاملا نزدیک به یکدیگر قرار دهید.

۳.برای این قسمت آزمایش از یک گوش پاکن تمیز استفاده کنید.

فکر می کنید که زمانی که با نوک گوش پاکن وسط شیر را لمس می کنید چه اتفاقی خواهد افتاد. البته دقت کنید که ظرف شیر تکان نخورد فقط و فقط با نوک گوش پاکن وسط آن را لمس کنید. مشاهده می کنید که اتفاق خاصی نمی افتد.

۴. در این مرحله یک قطره از مایع ظرفشویی به انتهای دیگر گوش پاک کن اضافه کنید. حالا آن قسمت از گوش پاکن که به مایع ظرفشویی آغشته شده است را در وسط ظرف شیر قرار دهید و به مدت ۱۰ الی ۶۰ ثانیه نگهدارید. به ترکیب شدن رنگ ها نگاه کنید.

۵. قطره ای دیگر از مایع ظرفشویی را به نوک گوش پاک کن اضافه کنید و بار دیگر این آزمایش را انجام دهید. سعی کنید قسمت های مختلف شیر انجام دهید. متوجه خواهید شد که رنگ ها در داخل شیر حتی زمانی که گوش پاک کن وجود ندارد شروع به حرکت می کند. چه چیزی باعث حرکت رنگ ها در داخل شیر می شود؟

این آزمایش چگونه کار می کند؟

درصد زیادی از شیر را آب تشکیل می دهد اما شامل موادی همچون ویتامین، مواد معدنی، پروتئین و همچنین ذرات ریز چربی می باشد که در محلول شیر قرار دارد. چربی و پروتین ها نسبت به تغییرات در محلول اطراف خود (شیر) حساس هستند.

به هم ریختن رنگ ها به دلیل خاصیت شیمیایی قطره مایع ظرفشویی است. چرا که ویژگی های دو قطبی مایع ظرفشویی باعث تضعیف ترکیب های شیمیایی می شود که پروتین ها و چربی ها را در محلول کنار هم حفظ می کند.

یکی از قطب های مایع ظرفشویی یا همان هیدروفلیک (جاذب آب) در آب حل شده و قطب دیگر هیدروفوبیک (دافع آب) به توده های چربی در شیر می چسبند. به همین دلیل است که چنین حالت جالبی بوجود می آید. مولکول های چربی در مسیر مولکولهای مایع ظرفشویی تجمع کرده با آنها ترکیب شده و پیوند می خورند. در طول حرکت همه این مولکولهای چربی، مولکولهای رنگی، همراه با حرکت مولکولهای چربی حرکت می کنند و ما را قادر می سازند تا حرکت های غیر قابل مشاهده مولکولها را ببینیم. زمانی که مایع ظرفشویی کم کم با تمام شیر ترکیب می شود این عمل کمتر و کمتر شده تا در نهایت خاتمه می‌یابد.

سعی کنید با اضافه کردن قطره ای دیگر از مایع ظرفشویی ببینید آیا جابجایی بیشتری رخ می دهد یا خیر؟ اگر چنین باشد پس شما کشف کرده اید که هنوز هم مولکولهای چربی ای وجود دارند که به دنبال مولکولهای رنگی هستند تا با آنها ترکیب شوند. یک قطره دیگر از مایع ظرفشویی را اضافه کنید و این آزمایش را انجام دهید.

تحقیق کنید آزمایش تغییر رنگ شیر یکی از بهترین روش‌های نشان دادن حالتی است که مایع ظرف‌شویی با شیر ترکیب می‌شود. اما این فقط یک آزمایش است. به نظر شما چطور می‌شود این کار را آن‌قدر بزرگ‌تر و گسترده‌تر کرد که بتوان آن را یک پروژه علمی تلقی کرد؟ این آزمایش را این بار به‌جای شیر با آب انجام دهید. آیا همان نتیجه را به دست می‌آورید چرا؟ چه نوع شیرهایی برای این آزمایش بهتر نتیجه می‌دهند؟ کم‌چرب، پرچرب، خامه‌ای؟ آیا مقدار چربی موجود در شیر تأثیرگذار است یا خیر؟ دقت کنید، مایع ظرف‌شویی را تغییر ندهید از یک مایع ظرف‌شویی در تمام این آزمایش‌ها استفاده کنید. رنگ و مقدار اندازه آن را تغییر ندهید. مقدار مایعی را که به ظرف اضافه می‌کنید کم‌وزیاد نکنید. چراکه همه این مراحل این تضمین را می‌دهند که شما شرایط را تا حد امکان به‌صورت استاندارد حفظ کرده‌اید و تنها منتظر کشف یک متغیر هستید. در این حالت متغیر همان شیر خواهد بود. از تمام واکنش‌ها عکس تهیه کنید در صورت امکان فیلم‌برداری کنید تا کشفیات خود را با دیگران به اشتراک بگذارید.





مشخصات کاردستی
گردآورنده : پریسا حسنی