بازی قلان

از جمله بازیهای سنتی، جذاب و دلپذیر است. این بازی اغلب در هنگام رفتن به طبیعت خصوصاً در فصل بهار انجام میشود.
1- بازی با انتخاب یک نفر سرپرست یا مربی، در محدوده زمینی که آن را خط کشی کردهاند شروع می شود.
2- این بازی به دو صورت انجام میگیرد؛ نخست به صورت دو نفره و مبارزه تن به تن و دیگری به صورت جمعی.
3- حال اگر تن به تن باشد دو نفر از هر دو گروه وارد دایره میدان بازی میشوند و هر کدام از پای درآید بازنده است و آن که برنده باشد اگر توان لازم را داشته باشد میتواند مجدداً با حریف دیگری مسابقه دهد. این مبارزه تا آخرین نفر هر گروه ادامه دارد.
4- دو بازیگر با شانههای خود سر و کار دارند. ( دو شانه راست یا دو شانه چپ) و در حین بازی هر ضربهای به غیر از شانه به شانه انجام بگیرد خطاست و انجام دهنده از بازی خارج میشود.
5- تمام بازیگران در حالت بازی با یک پا، پای دیگر خود را از پشت تنه با دست محکم میگیرند و در حالت بازی یکی رو به پشت، یکی رو به جلو مبارزه میکنند تا خطرات ضربات پیش نیاید.
برخی از بازیهای سنتی که در حال حاضر کما بیش در برخی از مناطق و روستاهای این استان رواج دارد و در فصولی از سال از جمله بهار که مردم به طبیعت میروند، انجام میگیرد عبارتند از:
دال پلان، قلان در سه نوع:چنگ،پنجه گیر و آزاد، لنگران، کلاو روانه کی، کران، زوران، چوچزان در دو نوع:چز ،گوان، کل پر، حبل، کیشان، اشتره لوان، قطان، هفت سنگ، جلیه روان، مله جوره کی، جوزان، گلواز، شش خوان، زور مشتکی یا زر مشتکی، چو جنگ، هشارهشارکی.
بازیهای محلی و سنتی فراوان دیگری در استان ایلام رواج دارد، از جمله: هِشار هِشاره (قایم موشک)، اَکاوتی(اَلک دولَک)، هفت سنگ، جَوزان، تیله بازی، دالِگه دَخیل (گرگم به هوا، مخصوص دختران)، قُلان (لنگران) و … .
