جِنَّت بَاْزی

- «جِنَّت بَاْزی» از بازیهایی است که دهه شصتیها با آن خاطرههای زیادی دارند و این بازی در خراسانجنوبی نیز بین دخترها و پسرها رواج داشته است.
- این بازی را خَتِّ جِنّی «خطّ جِنّی» نیز مینامند
کو تشنه خرابو ،کلاه پس پرانک ، لپر بازی ،قلعه لون ،کلاغ پر ، جوز بازی ،جفت و طاق اوستا غلوم، دفتر بازی، لولو
، بجول بازی ، استا زنجیر باف،اراده گردانی ، تخم مرغ بازی ، پادشاه بازی ،جفتک چار کش ،ریگ بازی ، قایم باشک،درنه بازی ،خرسوز پالان سوز ،طناب بازی ، تشله بازی ،گوک به هوا، گله بازی ،گرگم و گله می برم ، چوب بازي، شب بازي ها هفت سنگ ،ارهنگ ارهنگ ،حیراب حیراب و ... از بازی های کودکان، نوجوانان و جوانان خراسان جنوبی است.
این بازی به دو نوع بین دختران و پسران بازی میشود.
نوع اول:
اختصاص به بیرجند نداشت و در بسیاری از جاها معمول بود و بیشتر دختر بچهها آن را بازی میکردند.
1- با گچ یا زغال روز زمین با کشیدن سه خط عمودی و چهارخط افقی شش «خانه» مربع ایجاد میکردند و پس از خانه ششم یک نیم دایره میکشیدند که «دروازه» نام داشت و «داو» بازی درست میشد.
2- بازیکنان هر کدام قطعه سنگ تخت و کوچکی داشتند .
3- هریک از بازیکنان به نوبت سنگ خود را در خانه یک می انداخت و پای چپش را از زمین برمی داشت و به حالت لی لی حرکت می کرد.
4- با نوک پا سنگ را به خانه دوم می انداخت و به همین ترتیب آن را تا خانه ششم می برد و از آنجا با یک ضربه به بیرون می انداخت.
5- در خانه چهارم که نام آن خانه ، «آسوده» بود حق داشت دو پایش را چند لحظه روی زمین بگذارد و اندکی استراحت کند و بعد به بازی ادامه بدهد.
6- اگر سنگ بر روی خطی قرار می گرفت و یا از خانه ها خارج می شد و یا در «دروازه» میافتاد بازی کن «میسوخت» و نفر بعدی بازی را شروع میکرد.
نوع دوم :
که اختصاص به بیرجند داشت و بیشتر پسرها بازی می کردند نحوه بازی تقریبا مانند نوع اول بود و بازیکن با همان شیوه عمل میکردند.
در این «داو» خانه نخستین آستانه و نیم دایره انتهایی «دریا» نام داشت.
بازیکن میتوانست در خانههای 8 و 9 دو پایش را در دو طرف خط «هر پا را در یک خانه» بگذارد و اندکی آسوده بشود این دو خانه بر روی هم «آسوده» نامیده می شد.
